Τι είναι το μικροβίωμα;


Το ανθρώπινο μικροβίωμα  είναι σε μεγάλο βαθμό παρεξηγημένο, αλλά κρίσιμο μέρος της υγείας μας. Αποτελείται από βακτήρια και άλλα μικροβιακά υλικά που ζουν πάνω και μέσα μας.

Έχουμε τρισεκατομμύρια από αυτά τα μικρόβια, στην πραγματικότητα έχουμε περισσότερο μικροβιακό DNA από το ανθρώπινο DNA.

Στο άρθρο αυτό θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να αποσαφηνίσετε την έννοια του μικροβιώματος.

Ορισμός Μικροβιώματος

Το μικροβίωμα αποτελείται από όλα τα βακτήρια, τους μύκητες, τα πρωτόζωα και τους ιούς που ζουν μέσα και πάνω στο ανθρώπινο σώμα.

Υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του σώματος. Για παράδειγμα, υπάρχει το μικροβίωμα του εντέρου, το μικροβίωμα του δέρματος και το κολπικό μικροβίωμα. Το κάθε μικροβίωμα είναι διαφορετικό, διακριτό και  διαδραματίζει διαφορετικό ρόλο στην περιοχή που βρίσκεται.

Η σύνθεση και η υγεία των μικροβιακών κυττάρων επηρεάζονται από παράγοντες που περιλαμβάνουν τη διατροφή, το άγχος, τη γεωγραφία και το προγονικό υπόβαθρο. Και αυτοί οι διαφορετικοί μικροβιακοί παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε βασικές σωματικές λειτουργίες όπως η πέψη, η ανοσολογική απόκριση και η υγεία του εγκεφάλου (gut-brain axis: άξονας εντέρου-εγκεφάλου).

Τύποι μικροβιώματος και οι λειτουργίες τους

Το μικροβίωμα υπάρχει μέσα σε διαφορετικά σημεία του σώματος. Κάθε μικροβιακό σημείο έχει μια μοναδική μικροβιακή σύνθεση και μια ειδική λειτουργία μέσα στο σώμα.

Για παράδειγμα, το μικροβίωμα του έντερου παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη, ενώ το μικροβίωμα του δέρματος μπορεί να μας προστατεύει από δερματικές λοιμώξεις.

Μικροβίωμα εντέρου

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι το πιο πυκνό από τα μικροβιώματά μας. Υπάρχουν τρισεκατομμύρια βακτηρίων που ζουν μόνο στο έντερο μας. Επειδή είναι μια τόσο ισχυρή μικροβιακή κοινότητα, είναι απίστευτα σημαντική για την υγεία μας και επηρεάζει πολλές περιοχές του σώματος πέρα από το γαστρεντερικό μας σωλήνα..

Το μικροβίωμα του εντέρου συμβάλλει στην πέψη τροφίμων, στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ψυχική υγεία (90% της σεροτονίνης δημιουργείται στο έντερο). Οι ανισορροπίες στο μικροβίωμα του εντέρου έχουν συνδεθεί με πολλές καταστάσεις όπως οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, η παχυσαρκία και ο αυτισμός.

Διατροφή

Εκτός από την απορρόφηση ενέργειας από τροφή, τα εντερικά μικρόβια είναι απαραίτητα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να πάρουν θρεπτικά συστατικά.

Τα εντερικά βακτήρια μας βοηθούν να διασπάσουμε σύνθετα μόρια από κρέατα και λαχανικά, για παράδειγμα. Χωρίς τη βοήθεια των εντερικών βακτηρίων, η φυτική κυτταρίνη είναι αδιαμφισβήτητη.

Τα εντερικά μικρόβια μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τη μεταβολική τους δράση επηρεάζοντας τις επιθυμίες για τροφή και τα συναισθήματα να είναι γεμάτα. Η ποικιλομορφία των μικροβιακών οργανισμών σχετίζεται με την ποικιλομορφία της διατροφής.

Οι νεότεροι ενήλικες που δοκιμάζουν μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων εμφανίζουν ένα πιο ποικιλόμορφο μικροβιακό έντερο από τους ενήλικες που ακολουθούν ένα διαφορετικό διατροφικό πρότυπο.

Το στομάχι ελέγχει το μυαλό μας;

Την αλληλεπίδραση της χλωρίδας του εντέρου και του εγκεφάλου κατέδειξαν πρόσφατα Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες κατέδειξαν ότι σήματα που παράγονται από τον εγκέφαλο επιδρούν στη διαμόρφωση της εντερικής χλωρίδας. Αυτή με τη σειρά της παράγει μόρια τα οποία επιδρούν στη διαμόρφωση της δομής του εγκεφάλου! Στην πραγματικότητα τα ευρήματα αυτά είχαν προκύψει από μελέτες σε πειραματόζωα, αλλά οι Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους.

Ειδικότερα, οι ερευνητές έκαναν χρήση εξελιγμένων απεικονιστικών μεθόδων του εγκεφάλου και μελέτησαν τα γονιδιώματα ατόμων που έπασχαν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Στη συνέχεια, συνέκριναν τα ευρήματά τους με αντίστοιχα υγιών ατόμων. Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου που είχαν βιώσει ψυχικά τραύματα κατά την παιδική ηλικία είχαν εντελώς διαφορετικό μικροβίωμα από τα υγιή άτομα, αλλά και από άτομα με σύνδρομο που δεν είχαν υποστεί ψυχικά τραύματα.

Το συμπέρασμα των επιστημόνων ήταν ότι ένα ιστορικό παιδικών τραυμάτων αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου, ο οποίος αλλάζει το μικροβίωμα. Αυτό με τη σειρά του συντηρεί την ευαισθησία του εγκεφάλου σε εντερικά σήματα, συντηρώντας την ίδια την ασθένεια.

Πώς η διατροφή μας επηρεάζει αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου;

Η δίαιτά σας παίζει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της υγείας του εντέρου και στην υποστήριξη των καλών βακτηρίων του μικροβιώματός.

Η έρευνα τις τελευταίες δεκαετίες έχει αποκαλύψει στοιχεία ότι υπάρχει ένας αδιαπέραστος δεσμός μεταξύ των μικροβιακών ουσιών, της πίεσης, του σωματικού βάρους και του μεταβολισμού ενός ατόμου.

Σε μια ανάλυση ανθρώπων και 59 επιπλέον ειδών θηλαστικών, τα μικροβιακά περιβάλλοντα φάνηκε να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τη διατροφή του συγκεκριμένου ζώου.

Η άλλη πλευρά είναι επίσης αληθινή: Η υγεία του εντέρου σας µπορεί να επηρεάσει τον τρόπο µε τον οποίο το σώμα σας εξάγει θρεπτικά συστατικά από τη δίαιτα σας και αποθηκεύει λίπος. Οι μικροβιακοί παράγοντες του εντέρου φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παχυσαρκία. Οι αλλαγές στα βακτηριακά στελέχη στο έντερο έχουν αποδειχθεί ότι οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές στην υγεία και το σωματικό βάρος μετά από λίγες μόνο ημέρες.

Για παράδειγμα, όταν τα ποντίκια χωρίς άπαχο ζωικό λίπος λαμβάνουν ένα μόσχευμα μικροβιακού εντέρου από συμβατικά/λιπώδη ποντίκια, αποκτούν πιο πολύ λίπος σώματος γρήγορα χωρίς καν να αυξάνουν την πρόσληψη τροφής, επειδή τα έντομα του εντέρου τους επηρεάζουν την παραγωγή ορμονών (όπως ινσουλίνη), την εξαγωγή θρεπτικών συστατικών και την αποθήκευση λίπους (λιπώδης ιστός).

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να περιορίσουμε την κατανάλωση τροφίφων που προάγουν την φλεγμονή στο σώμα μας.

Στα τρόφιμα που προάγουν τη φλεγμονή περιλαμβάνονται:

 • Εξευγενισμένα φυτικά έλαια (όπως κανόλα, καλαμποκιού και σογιέλαιο, τα οποία είναι υψηλά σε προφλεγμονώδη ωμέγα-6 λιπαρά οξέα)
 • Παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (κοινά αλλεργιογόνα)
 • Εξευγενισμένοι υδατάνθρακες και μεταποιημένα προϊόντα με βάση τα σιτηρά
 • Συμβατικό κρέας, πουλερικά και αυγά (υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λόγω της σίτισης των ζώων με καλαμπόκι και φθηνά συστατικά που επηρεάζουν αρνητικά τις μικροβιακές τους ιδιότητες)
 • Πρόσθετα σάκχαρα (στην πλειονότητα των συσκευασμένων σνακ, καρυκευμάτων, κονσερβών, δημητριακών κ.λπ.)
 • Trans λίπη/υδρογονωμένα λίπη (χρησιμοποιούνται σε συσκευασμένα/μεταποιημένα προϊόντα και συχνά για την παρασκευή τροφίμων).

Πώς η διατροφή μας επηρεάζει θετικά την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου

Πολλά φυσικά τρόφιμα μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να βοηθήσουν στην αύξηση των καλών βακτηρίων στο έντερο.

Τα υψηλής περιεκτικότητας αντιοξειδωτικά τρόφιμα βοηθούν στη μείωση της εντερικής βλάβης που προκαλείται από οξειδωτικό στρες και απορρίπτουν ένα υπερενεργό ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας παράλληλα τα υγιή κύτταρα.

Τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα που θα πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής σας περιλαμβάνουν:

 • Νωπά λαχανικά (κάθε είδους)
 • Ολόκληρα τεμάχια φρούτων (όχι χυμός)
 • Προβιοτικά: Τα προβιοτικά τρόφιμα περιέχουν “καλά βακτήρια” που φουσκώνουν το έντερο σας και καταπολεμούν τα κακά βακτηριακά στελέχη. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε προβιοτικά φαγητά όπως γιαούρτι, kefir ή λαχανικά βιολογικής καλλιέργειαςστη διατροφή σας καθημερινά
 • Ψάρια που έχουν αλιευθεί σε άγρια κατάσταση, αυγά και κρέας βιολογικής καλλιέργειας
 • «Υγιεινά λίπη και έλαια»: λάδι καρύδας, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, καρύδια/σπόροι
 • Αρχαίοι σπόροι και όσπρια/φασόλια

Μικροβίωμα του δέρματος

Το μικροβίωμα του δέρματος ή η χλωρίδα του δέρματος, ζει πάνω μας, παρά μέσα μας και μπορεί να είναι το πιο ποικιλόμορφο από τα μικροβιακά σημεία.

Όταν είναι υγιές, το μικροβιακό δέρμα μπορεί να δράσει ως προστατευτικό εμπόδιο στις δερματικές λοιμώξεις και σε άλλες δερματικές παθήσεις. Η ανισορροπία της μπορεί να προκαλέσει τα πάντα, από έκζεμα μέχρι ακμή.

Το μικροβίωμα του δέρματος είναι ένα οικοσύστημα δισεκατομμυρίων μικροοργανισμών,  όπως, βακτήρια, μύκητες και ιούς. Είναι μοναδικό για κάθε άτομο και γι’ αυτό συχνά παρομοιάζεται με δακτυλικό αποτύπωμα.

Είναι απαραίτητο για την προστασία και τη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει το σώμα από την εισβολή περισσότερο παθογόνων και επικίνδυνων οργανισμών. Με απλά λόγια, είναι η εξωτερική προστατευτική ασπίδα της επιδερμίδας. Παράλληλα, είναι μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου μικροβιώματος, που βρίσκεται συνολικά στο σώμα.

Γεννιόμαστε έχοντας το σωστό μικροβίωμα

Συνήθως γεννιόμαστε έχοντας το σωστό μικροβίωμα στο δέρμα μας αλλά οι εξωτερικοί παράγοντες διαταράσσουν το ισοζύγιο αυτό. Η προστατευτική ιδιότητά του αποδυναμώνεται όταν η ισορροπία του διαταραχθεί από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η περιβαλλοντική ρύπανση, το στρες ή ακόμα και μια κακή επιλογή προϊόντων ομορφιάς.

Μια δραστική κρέμα σώματος ή ένα σκληρό αποκλειστικό προϊόν είναι αρκετά για να επηρεάσουν το μικροβίωμα και κατά συνέπεια, τον επιδερμικό φραγμό. Το δέρμα αντιδρά και έτσι εμφανίζει:

 • ερυθρότητα
 • ξηρότητα
 • αυξημένη ευαισθησία
 • τράβηγμα
 • θαμπή και κουρασμένη όψη

Μικροβίωμα της στοματικής κοιλότητας (στόματος)

Το μικροβίωμα του στόματος αποτελείται από περίπου 700 μικροβιακά είδη. Παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη των τροφίμων. Ένα υγιές μικροβίωμα του στόματος σχετίζεται με καλή οδοντιατρική υγεία και χαμηλότερο κίνδυνο για ουλίτιδα και άλλες οδοντιατρικές παθήσεις.

Καθώς είναι το αρχικό σημείο εισόδου στο πεπτικό και το αναπνευστικό σύστημα, ένα ανθυγιεινό μικροβιακό φορτίο στο στόμα μπορεί να έχει επιδράσεις πέρα από το στόμα και στο υπόλοιπο οργανισμό μας.

Το στοματικό μικροβίωμα μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από κακές πρακτικές υγιεινής από το στόμα, από το κάπνισμα και τη χρήση καπνού, και από την κατανάλωση όξινων και πλούσιων σε ζάχαρη τροφίμων.

Άλλα είδη μικροβιώματος

Μικροβιακοί παράγοντες υπάρχουν επίσης στον κόλπο, στο ακουστικό σωλήνα, στη μύτη – βασικά σε κάθε περιοχή του ανθρώπινου σώματος. Κάθε ένα από αυτά τα μικροβιακά έχει έναν συγκεκριμένο πληθυσμό βακτηρίων και βοηθά σε λειτουργίες που αφορούν ειδικά την περιοχή τους.

Το πλήρες εύρος του μικροβιώματος δεν έχει ακόμη γίνει πλήρως κατανοητό. Τα αποτελέσματα των βακτηρίων και άλλων μικροβίων που ζουν μέσα μας πρέπει ακόμη να μελετηθούν, αλλά η έγκαιρη έρευνα δείχνει τον τεράστιο αντίκτυπο που έχουν αυτές οι κοινότητες και τις δυνατότητές τους να βοηθήσουν ή να βλάψουν την υγεία μας.

vaktiria

Τύποι βακτηρίων και άλλων μικροβίων

Κάθε μικροβίωμα έχει μια μοναδική σύνθεση και ο συνδυασμός μικροβίων στο σώμα μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας.

Ορισμένα βακτήρια του σώματος µπορούν να κάνουν τη διαφορά µεταξύ του να αρρωστήσουν ή όχι. Αν και η ακριβής σχέση μεταξύ ορισμένων βακτηρίων και ασθενειών δεν έχει ακόμη γίνει πλήρως κατανοητή, εξακολουθεί να υπάρχει εκτίμηση για τους ρόλους τους σε ορισμένες ανθρώπινες ασθένειες.

Τύποι εντερικών βακτηρίων

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι εντερικών βακτηρίων που ζουν μέσα στο ανθρώπινο έντερο. Είναι τα φυτικά (Firmicutes) , τα βακτηριοιδανικά, τα ακτινοβακτήρια και τα πρωτεϊνοβακτήρια.

Τα βακτηριοειδή αποτελούν το 30% της ανθρώπινης εντερικής χλωρίδας, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία. Η σχέση μεταξύ αυτών των βακτηρίων και του ξενιστή είναι συμβιωτική.

Ενώ οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν χωρίς εντερική χλωρίδα, παρέχουν πολλές χρήσιμες λειτουργίες στην ανθρώπινη υγεία. Και η ανισορροπία οποιασδήποτε από τις προαναφερθείσες ομάδες βακτηρίων μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην ευημερία του ξενιστή.

Τι κάνει το μικροβίωμα;

Το μικροβίωμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε ορισμένες πολύ σημαντικές σωματικές λειτουργίες. Βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ψυχική υγεία και στην πέψη.

Αν και βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της κατανόησης των άλλων ρόλων που παίζει το μικροβιακό σώμα, οι επιστήμονες είναι σαφείς ότι επηρεάζει τα ακόλουθα συστήματα. 

Ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος

Το μικροβίωμα διαδραματίζει ρόλο στην ανάπτυξη και τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η χλωρίδα του εντέρου συμβάλλει στη διατήρηση της ομοιόστασης στο ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμώντας τα επιβλαβή παθογόνα, θέτοντας απλά τα καλά βακτήρια καταπολεμούν τα κακά βακτήρια.

Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι η δυσβάσταξη του μικροβιακού εντέρου μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και να οδηγήσει σε αυτοάνοσες ασθένειες.

Άξονας εντέρου – εγκεφάλου (Gut-brain axis)

Η αμφίδρομη σχέση μεταξύ του γαστρεντερικού σωλήνα και του εγκεφάλου είναι αναμφισβήτητη. Υπάρχουν σαφείς τρόποι με τους οποίους συνδέονται το έντερο και ο εγκέφαλος, για παράδειγμα το νευρικές συνάψεις δίνουν το σήμα από το έντερο στον εγκέφαλο και το αντίστροφο για να σηματοδοτήσουν την πείνα.

Η έρευνα στον άξονα του εντέρου-εγκεφάλου κινείται γρήγορα και μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Αν και υπάρχουν κάποιες σαφείς συνδέσεις με το μυαλό, υπάρχουν και πολλές άλλες που είναι λιγότερο κατανοητές. Διαδρομές που μπορεί να είναι καίριες για την κατανόηση των λειτουργιών συνθηκών όπως ο αυτισμός, το Πάρκινσον και η κατάθλιψη.

Πέψη (χώνεψη) και διάσπαση τροφίμων

Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι το ανθρώπινο σώμα ήταν πλήρως υπεύθυνο για την πέψη των τροφίμων, αλλά τελικά τα βακτήρια στο έντερό μας παίζουν μεγάλο ρόλο σε αυτά που μπορούμε να τρώμε και να χωνεύουμε.

Τα βακτηριακά ένζυμα στο έντερό μας μπορούν να διασπάσουν πολύπλοκη ζάχαρη και άλλα μόρια τροφίμων σε καύσιμα. Αυτά τα βακτήρια μπορούν επίσης να παράγουν βιταμίνες στο σώμα, καθιστώντας τις πιο ουσιώδεις από ό,τι είχε προηγουμένως πραγματοποιηθεί.

Ποιες καταστάσεις συνδέονται με το μικροβίωμα;

Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που έχουν γνωστές συσχετίσεις με το μικροβίωμα. Αυτές οι καταστάσεις φαίνεται να σχετίζονται με τη δυσβάσταξη του μικροβιακού οργανισμού.

Η δυσβάσταξη ορίζεται ως ανισορροπία μικροβιακού υλικού στον οργανισμό. Αυτοί που υποφέρουν από τις ακόλουθες συνθήκες πλήττονται συχνότερα από τέτοιες μικροβιακές ανισορροπίες.

 • Αρθρίτιδα
 • Άσθμα
 • Σύνδρομο χρόνιας Κόπωσης
 • Έκζεμα
 • Ινομυαλγία
 • Λοίμωξη από Clostridium Difficile
 • IBS (Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου)
 • Ελκώδης κολίτιδα
 • Νόσος του Crohn
 • ∆ιαταραχές της διάθεσης
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας
 • Νόσος του Πάρκινσον
 • Ψωρίαση
 • Αυτισμός
 • ∆ιαβήτης
 • Σύνδρομο Leaky
 • Ηπατική Νόσος
 • Μεταβολικό σύνδρομο
 • Αντοχή στην ινσουλίνη (insulin resistance)
 • Παχυσαρκία

Τα ακριβή μικρόβια που σχετίζονται με κάθε μία από αυτές τις καταστάσεις δεν είναι ακόμη γνωστά. Πρέπει να γίνει περισσότερη μελέτη του μικροβιακού σώματος για να κατανοηθούν οι ρόλοι των συγκεκριμένων βακτηρίων σε ορισμένες συνθήκες.

Μέχρι τώρα μόνο η συσχέτιση μικροβιωμάτων και ασθενειών είναι αρκετά ασαφής.

Μικροβιακή παρέμβαση: FMT και βακτηριακές θεραπείες

Με την αύξηση της εστίασης του ρόλου των μικροβιακών παραγόντων στην υγεία, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη θεραπεία των μικροβιωμάτων.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και υποσχόμενες θεραπείες για τη δυσβάσταξη είναι μία πρακτική που ονομάζεται Μεταμόσχευση Μικροβίων Κοπράνων (FMT). Η θεραπεία χρησιμοποιεί υγιή κόπρανα για να αποκαταστήσει την υγεία ενός ασθενούς μικροβιώματος.

Τι είναι το FMT;

Οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων είναι μια θεραπεία που περιλαμβάνει την εμφύτευση κοπράνων από υγιή δότη στο έντερο ενός ατόμου με μικροβιώματα σε δυσβάσταξη. Η θεραπεία υπάρχει εδώ και περίπου δύο χιλιάδες χρόνια, αλλά μόλις πρόσφατα τέθηκε σε κοινή πρακτική για τη θεραπεία της Clostridium Difficile Colitis.

Αν και χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία του C-Diff (για το οποίο έχει ποσοστό θεραπείας 90%), η FMT διερευνάται επίσης ως θεραπεία για πολλές διαφορετικές παθήσεις που σχετίζονται με τα μικροβιώματα. Διεξάγονται μελέτες για την ελκώδη κολίτιδα, τον αυτισμό, την παχυσαρκία, τη νόσο του Πάρκινσον κλπ.

Πώς αντιμετωπίζει η FMT το μικροβιόμετρο;

Η FMT θεραπεύει το μικροβίωμα επαναφέροντας την ισορροπία των βακτηρίων εντός του εντέρου. Λειτουργεί μεταφέροντας υγιή μικρόβια από τον δότη στον λήπτη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις το καλό βακτήριο χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση των κακών βακτηρίων και σε άλλες περιπτώσεις τα καλά βακτήρια βοηθούν στην ανασύσταση των χαμένων βακτηρίων.

Ανάπτυξη μικροβιώματος από τα βρέφη σε ενήλικες

Το μικροβίωμα έχει σχεδόν αναπτυχθεί πλήρως από την ηλικία των τριών ετών.

Επειδή το μικροβίωμα παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας μας , θα πρέπει να διατηρούμε υγιές το μικροβίωμα μας καθόλη την διάρκεια της ζωή μας.

Η πιο κοινή αιτία διατάραξης της υγείας του μικροβιώματος είναι η κακή διατροφή και η χρήση αντιβιοτικών.

Πηγή neadiatrofis.gr