Οισοφαγίτιδα: γνώρισε τρόφιμα που θα σε διευκολύνουν


Οισοφαγίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή του βλεννογόνου του οισοφάγου. Ο οισοφάγος είναι το τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα που επιτρέπει τη δίοδο της τροφής από το στόμα προς το στόμαχο. Η φλεγμονή αυτού μπορεί να προκληθεί από πληθώρα παραγόντων, με συχνότερη την πεπτική οισοφαγίτιδα, λόγω παλινδρόμησης του γαστρικού υγρού. Λιγότερο συχνές αιτίες συνιστούν οι λοιμώξεις, η λήψη καυστικών υγρών, οι χημειο και ακτινοθεραπείες και η λήψη ορισμένων φαρμάκων. Ως εκ τούτου, σημαντικό είναι να έχει προηγηθεί διαφορική διάγνωση από το γιατρό σας και να έχει αναγνωρισθεί το ακριβές αίτιο.

Συμπτώματα που αναφέρονται συχνότερα είναι ο οπισθοστερνικός καύσος, ο θωρακικός πόνος μη καρδιακής αιτιολογίας, ο βήχας και η δυσκολία ή ακόμη και πόνος κατά την κατάποση υγρών ή/και στερεών.

Διαβάστε Επίσης: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η συνεχής έκθεση του ευαίσθητου οισοφαγικού βλεννογόνου στο όξινο περιεχόμενο του στομάχου δεν είναι κάτι που φυσιολογικά συμβαίνει, γι αυτό και η γαστρο-οισοφαγική παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ) συχνά οδηγεί στην ανάπτυξη οισοφαγίτιδας. Συνεπώς, οι στόχοι της θεραπείας για την αντιμετώπιση της οισοφαγίτιδας συμφωνούν με αυτούς της ΓΟΠΝ. Πιο συγκεκριμένα, η αποφυγή της παλινδρόμησης και η μείωση της οξύτητας των γαστρικών υγρών, αλλά και η πρόληψη της περαιτέρω διάβρωσης του οισοφαγικού βλεννογόνου συνιστούν την πρώτη γραμμή θεραπείας της ΓΟΠΝ και κατ΄επέκταση της οισοφαγίτιδας. Παρόλο που δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα να υποστηρίξουν τη συσχέτιση δίαιτας και ΓΟΠΝ, οι διαιτητικές τροποποιήσεις συστήνονται και δρουν ανακουφιστικά ως προς τις κλινικές εκδηλώσεις και τα συμπτώματα.

Ποια τρόφιμα εν τέλει να επιλέξω και ποια όχι;

Παρόλο που ορισμένα τρόφιμα ή ομάδες αυτών φαίνονται να συμβάλλουν στην αποδρομή συμπτωμάτων, η πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση είναι μια ισορροπημένη διατροφή που οδηγεί στην απώλεια βάρους στους ασθενείς με ΓΟΠΝ. Η παχυσαρκία δημιουργεί στο ανθρώπινο σώμα συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη ΓΟΠΝ, συνεπώς η αντιμετώπιση αυτής είναι μείζονος σημασίας.


Click to enlarge image 01-oisofagitida-gnorise-trofima-pou-tha-se-diefkolynoun.jpg
ΔΕΙΤΕ ΤΟ SLIDESHOWΔΕΙΤΕ ΤΟ SLIDESHOWΔΕΙΤΕ ΤΟ SLIDESHOWΔΕΙΤΕ ΤΟ SLIDESHOWΔΕΙΤΕ ΤΟ SLIDESHOWΔΕΙΤΕ ΤΟ SLIDESHOW


Πηγή mednutrition.gr