Συνάντηση στο Δήμο Χανίων για το κληροδότημα στον Άγ. Ονούφριο – Η ανακοίνωση της Ενορίας Κουνουπιδιανών


Συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων είχε σήμερα, Πέμπτη 15/9, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης, στο γραφείο του στο Δημαρχείο, για να τους ενημερώσει, αναφορικά με το ζήτημα, που έχει προκύψει με το κληροδότημα στην τοποθεσία «Κακό Κεφάλι», στον Άγιο Ονούφριο.

Ο Δήμαρχος και οι επικεφαλής και εκπρόσωποι των παρατάξεων, με το πέρας της σύσκεψης, σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά τους να αποδοθεί το κληροδότημα στον Δήμο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κατεπείγουσες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Ο κ. Σημανδηράκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Προσκάλεσα σήμερα στο Δημαρχείο Χανίων τους επικεφαλής των παρατάξεων, ώστε να τους ενημερώσω για ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, που έχει να κάνει με αποφάσεις συγκεκριμένων λειτουργών της τοπικής εκκλησίας, σε σχέση με ακίνητα, τα οποία είχαν συμφωνηθεί με αποφάσεις συλλογικών οργάνων -και του Ενοριακού Συμβουλίου των Κουνουπιδιανών, αλλά και του Μητροπολιτικού Συμβουλίου-, για παραχώρηση στον Δήμο Χανίων. Με έκπληξη πριν από λίγο καιρό, έπειτα από έρευνα του Δήμου Χανίων και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που λάβαμε, διαπιστώσαμε ότι τα ακίνητα αυτά όχι μόνο δεν θα παραχωρηθούν στον Δήμο, ώστε να τα αξιοποιήσει για σχολεία και άλλες κοινωνικές δομές, αλλά τον περασμένο Μάιο, έγινε προσπάθεια πώλησης αυτών σε ιδιώτη. Με ενέργειες και συναντήσεις, που έγιναν με την Εκκλησία, αυτή τη διαδικασία τη σταματήσαμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων και συμπλήρωσε: «είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον, το οποίο απαιτεί σχολείο, ΚΑΠΗ, βρεφονηπιακούς σταθμούς στο σημείο και αυτό θεωρούμε ότι και η εκκλησία το συμμερίζεται και θα το πράξει εν τέλει στη συγκεκριμένη υπόθεση».

Ο κ. Σημανδηράκης τόνισε ότι το θέμα θα έρθει και στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους επικεφαλής και εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων «γιατί όλοι μαζί πήραμε μία σημαντική απόφαση, να κινηθούμε μαζί, συντονισμένα και συντεταγμένα, ώστε να επιτύχουμε τον στόχο, που δεν είναι άλλος από την ολοκλήρωση της προηγούμενης συμφωνίας. Ο Δήμος Χανίων δεν είναι απέναντι με την τοπική εκκλησία, η οποία διαχρονικά έχει αποδείξει την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο. Είμαστε, όμως, απέναντι σε συγκεκριμένες αποφάσεις συγκεκριμένων λειτουργών της τοπικής μας εκκλησίας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, Ευτύχης Δαμιανάκης, σημείωσε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του:
«Ο Δήμος Χανίων έχει διπλό έννομο συμφέρον, καθώς ήδη του είχαν παραχωρηθεί (τα ακίνητα) με ομόφωνες Αποφάσεις και των δύο Συμβουλίων – Ενοριακού και Μητροπολιτικού. Υπάρχουν μείζονες αποφάσεις της Ολομέλειας και του Συμβουλίου της Επικρατείας, κυρίως του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τις οποίες ό,τι αφορά κοινωφελείς χρήσεις στα όρια του Δήμου Χανίων ο Δήμος, προκειμένου να εξυπηρετήσει σκοπούς του, έχει άμεσο έννομο συμφέρον. Το θέμα είναι νομικό, άρα ο Δήμος ορθώς και με ομόφωνη Απόφαση όλων των επικεφαλής, εμείς θα κάνουμε το χρέος μας. Δεύτερον, υπάρχει και το ηθικό μέρος, καθώς η δημοτική αρχή ανέλαβε το 2019 και η Απόφαση αυτή είχε νωρίτερα. Με μία φωνή όλες οι δημοτικές παρατάξεις, όπως θα τονιστεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση σύγκρουση με την εκκλησία, γι΄ αυτό και με όρους ευπρέπειας και συνεννόησης θα επιδιώκουμε να υλοποιηθεί αυτή η Απόφαση».

Η ανακοίνωση της Ενορίας Κουνουπιδιανών

Τη δική της εκδοχή για το θέμα διατυπώνει σε ανακοίνωσή της η Ενορία Κουνουπιδιανών και ο Πρωτοσύγκελος Νικηφόρος Εικοσιδέκας.

Στην ανακοίνωση επιρρίπτονται ευθύνες για τη αξιοποίηση της παραχώρησης από τον Δήμο, ενώ η προκήρυξη του διαγωνισμού δημοπράτησης των 35 στρεμμάτων, χαρακτηρίζεται «διερευνητική» προκειμένου να «εξετασθεί το ενδεχόμενο πωλήσεως του ακινήτου.
Επίσης, ανακοινώνεται ότι έχει ανακληθεί από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο η αρχική απόφαση παραχώρησης του ακινήτου, αφού δεν αξιοποιήθηκε με αποκλειστική «υπαιτιότητα του Δήμου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Πηγή: ertnews.gr