Κ. Μητσοτάκης: Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους δήμους Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα και Αγράφων


Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που αφορά συνολικά την περιοχή των Αγράφων και ειδικότερα τους δήμους Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα και Αγράφων Ευρυτανίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ανθηρο του δήμου Αργιθέας Καρδίτσας.

Ένα πρόγραμμα πιλοτικό για τον ορεινό όγκο, ύψους 90 εκατ. Ευρώ. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι, θα κλειδώσουν το πρώτο εξάμηνο του 2023 στο ΕΣΠΑ και θα αρχίσουν να υλοποιούνται.

Αφορά, είπε ο πρωθυπουργός, στις υποδομές, στην αναπτυξιακή προοπτική, σε δομές κοινωνικής στήριξης. “Έτσι μπορεί να γίνει πράξη κάτι που αποτελεί εθνική προτεραιότητα για μένα”, είπε χαρακτηριστικά, “που είναι η αποτροπή της δημογραφικής γήρανσης στον ορεινό όγκο της Ελλάδας”.

Ο κ. Μητσοτάκης σε ειδική εκδήλωση, αναφέρθηκε και στον Ιανό, ο οποίος στάθηκε αφορμή για τη δρομολόγηση ενός διαφορετικού συστήματος αρωγής, με γρήγορες αποζημιώσεις και με έμφαση όχι απλά στην αποκατάσταση αλλά και στη βελτίωση των υποδομών. Μιλώντας για ενεργειακά ζητήματα έκανε αναφορά στο γεγονός ότι την Παρασκευή, όλη η ενέργεια που παράχθηκε στη χώρα ήταν από ανανεώσιμες πηγές.

Επανέλαβε ότι στις περιοχές των Αγράφων, που έχουν χαρακτηριστεί “Απάτητα Βουνά”, δε θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων, κάνοντας παράλληλα προσωπική αναφορά στον Παύλο Μπακογιάννη. Όπως είπε, ήταν ο πρώτος που του μίλησε για τα Άγραφα όταν ήταν δέκα χρόνων, “και σήμερα από εκεί που είναι θα χαμογελάει”.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε έργα αποκατάστασης από τον Ιανό, συνομίλησε με τους έξι μαθητές του μονοθεσίου σχολείου Ανθηρού, το μοναδικό στο δήμο, μετέβη στο δημαρχείο, και επισκέφτηκε την Ιερά Μονή Κατουσίου.

Την εξειδίκευση του αναπτυξιακού προγράμματος έκανε νωρίτερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδυσεων κ. Τσακιρης. Αναφέρθηκε στους τρεις άξονες του προγράμματος που είναι:

1 η αναβάθμιση υποδομων και υπηρεσιών,
2. η ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού και οι ευκαιρίες οικονομικής εξέλιξης και 3. η δημόσια προστασία και δικτύωση των δομών με τους πολίτες.

Πηγή: ertnews.gr