Κρήτη – Κ. Λαγουβάρδος: “Δύσκολο διήμερο με έντονες βροχοπτώσεις” – Μήνυμα από το 112 για το Νομό Λασιθίου


Σημαντικές βροχοπτώσεις αναμένονται στην Κρήτη το διήμερο Σαββάτου και Κυριακής 15 και 16 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο, μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr σε Ασή Γωνιά Χανίων και Ηράκλειο (ανατολικά) έχουν καταγράψει 97 και 72 χιλιοστά βροχής, αντιστοίχως.

Ο χάρτης που ακολουθεί δίνει το προβλεπόμενο ύψος βροχής για το 24ωρο του Σαββάτοu.

Στον χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η δορυφορική εκτίμηση της βροχής στην Κρήτη καθώς και οι καταγραφές βροχής από τους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr (κουκκίδες με κόκκινο χρώμα) το μεσημέρι του Σαββάτου.

Οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις σημειώνονται στις 13.30 του Σαββάτου κυρίως στα ανατολικά τμήματα του νησιού, ενώ βροχοφόροι νεφικοί πυρήνες έχουν εμφανιστεί εκ νέου στην περιοχή των Χανίων.

“Να λειτουργήσουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης”

Στο μεταξύ, σαφείς αιχμές για την έλλειψη ετοιμότητας από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης στο επίπεδο της έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών για τα έντονα καιρικά φαινόμενα, αφήνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, “Είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι ενώ υπήρχε έγκαιρη πρόγνωση για πολύ έντονα φαινόμενα στο νησί το Σάββατο 15/10, η πληροφορία αυτή δεν φθάνει στους πολίτες, ώστε να μην βρίσκονται εκτεθειμένοι. Επίσης, αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά η ανάγκη λειτουργίας συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης σε τοπικό επίπεδο για ενημέρωση πριν και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων”.

Ήδη από το 112 εστάλη επείγον μήνυμα για έντονα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες στο Νομό Λασιθίου.

 

Πηγή: ertnews.gr