Βόλος: Η εκπαίδευση στην covid19 εποχή σε Ελλάδα και Πολωνία


Πολωνοί εκπαιδευτικοί βρίσκονται αυτή την εβδομάδα στον Βόλο στο πλαίσιο ενός προγράμματος “Erasmus”, που υλοποιούν σε συνεργασία με το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου. Ο τίτλος του προγράμματος, που ξεκίνησε φέτος και θα διαρκέσει δύο χρόνια, είναι “Η πανδημία δεν θα μας σταματήσει. Η πανδημία αφορμή για συνεργασία και προσεγγίσεις από μαθητές στην επαγγελματική εκπαίδευση”.

Η πρώτη συνάντηση έγινε στο Βόλο στους χώρους του 1ου Ε.Κ. όπου οι Πολωνοί παρουσίασαν τις δικές τους εμπειρίες σε μια εκδήλωση που μεταδόθηκε σε live stream. Η εκδήλωση είναι διαθέσιμη στο κανάλι του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου (https://www.youtube.com/watch?v=7ad_RjC6EMQ&t=314s).


Έγινε ανταλλαγή εμπειριών από την περίοδο του lock down και της εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας. “Διαπιστώσαμε ότι και στις δύο χώρες παρατηρήθηκαν οι ίδιες αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και οι επιπτώσεις στην παρεχόμενη εκπαίδευση. Κι αυτό γιατί τα επαγγελματικά σχολεία διαθέτουν εκτός από τα θεωρητικά μαθήματα και εργαστηριακά, που δεν μπορούσαν να γίνουν διαδικτυακά”, επισήμανε ο κ. Τσοκανάκης.

Μπορεί η τεχνολογία να έδωσε τη δυνατότητα να γίνονται μαθήματα μέσω των διάφορων ηλεκτρονικών πλατφορμών, αλλά υπήρξαν αρνητικές επιπτώσεις στην διδασκαλία αλλά και την κοινωνικοποίηση των μαθητών. “Σε κάθε συνάντηση θα αναλύουμε και ένα επιστημονικό θέμα. Το μεγάλο κέρδος πάντως από τα προγράμματα Erasmus είναι η δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στις διάφορες παιδαγωγικές προσεγγίσεις αλλά και στην κοινωνική κουλτούρα του κάθε λαού”, επισήμανε ο κ. Τσοκανάκης. H επόμενη συνάντηση προγραμματίστηκε για τον Απρίλιο του 2023 στο Καρτούζι της Πολωνίας. Σ’ αυτή θα συμμετέχουν έξι εκπαιδευτικοί και έξι μαθητές από το 1ο Ε.Κ. Βόλου.
Σημειώνεται ότι το 1ο Ε.Κ. Βόλου συμμετέχει ακόμη σε ένα πρόγραμμα Erasmus με τίτλο “Αντεστραμμένη τάξη”, που εξετάζει και αναλύει την λεγόμενη μαθητοκεντρική προσέγγιση μάθησης.

Πηγή: ertnews.gr