Νέες προκλήσεις από τον Ερντογάν, ο οποίος χθες μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έκανε λόγο για εχθρικές συμπεριφορές της Ελλάδας, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η προειδοποίησή μας ότι θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ έγινε ο εφιάλτης των εχθρών μας».

Είπε χαρακτηριστικά: «Αξιολογήσαμε τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Επιβεβαιώσαμε τη θέση μας σχετικά με τις εχθρικές συμπεριφορές που επιδεικνύονται κατά της χώρας μας, ιδιαιτέρως με μοχλό την Ελλάδα. Η φράση μας ‘θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ’ έχει γίνει ο εφιάλτης των τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά και όλων όσων έχουν εχθρότητα εναντίον της χώρας μας και τις υποχρεώσεις αυτης της πρότασης μας την εκτελούμε κατα γράμμα».

Εν τω μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα SOZCU βάζει στο στόχαστρο την Αλέξανδρούπολη, τη Λέσβο και τη Σάμο λέγοντας ότι είναι επικίνδυνα σημεία για την Τουρκία, επειδή εκεί υπάρχουν προηγμένα οπλικά συστήματα που συνιστούν απειλή. 

sozcu

Μιλά για διάλογο – Εξαγγέλει γεωτρήσεις στη Λιβύη

Επιπλέον, ο Ερντογάν την ώρα που μιλάει για διάλογο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ταυτόχρονα ανακοινώνει γεωτρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδας της Λιβύης.

«Όπως σε κάθε φόρουμ, έτσι και στην Πράγα είπαμε ότι θέλουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αναμένουμε από την ΕΕ να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διάλογο, σε διμερή βάση, αντί να υποστηρίζει άδικες και παράνομες πρωτοβουλίες στο θέμα αυτό» είπε ο Ερντογάν.

«Με τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που κάναμε με τη Λιβύη, δημιουργήθηκε ένα νέο πεδίο συνεργασίας στην εξόρυξη πετρελαίου και παραγώγων του, εντός της υφαλοκρηπίδας αυτής της Λιβύη» πρόσθεσε.

Στην Τουρκία ψάχνουν για εναλλακτικά μαχητικά των F-16

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είδε τα Eurofighter και τα τουρκικά ΜΜΕ τα παρουσίασαν ως φαβορί, καθώς πριν από λίγες ημέρες ο Ερντογάν είχε δηλώσει «όπως και με τους S-400, έτσι αν δεν μας δώσουν οι ΗΠΑ F-16 έχουμε εναλλακτικές».

«Mήπως τα εναλλακτικά μαχητικά  είναι τα γαλλικά Rafale; Τα Εurofighter τα οποία είναι συμπαραγωγής Ιταλίας- Aγγλίας – Γερμανίας; Tα μαχητικά Saab της Σουηδίας ή μαχητικά της Ρωσίας και της Κίνας; Ο Xουλουσί Ακάρ στην επίσκεψη του στην Αγγλία εξέτασε και τα μαχητικά Eurofighter Typhoon τα οποία θεωρούνται ως η πιθανότερη εναλλακτική των F-16. Tα F-16 διαθέτουν τεχνολόγία 4ης γενιάς, Τα Eurofighter θεωρούνται μαχητικά 4ης-5ης γενιάς και χρησιμοποιούνται ήδη απο Γερμανία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανίας, Σαουηδική Αραβία και το Κατάρ».

Την ίδια ώρα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία «εξοπλίζουν την Ελλάδα» και σχολιάζουν ότι «η Ελλάδα κάνει αγώνα δρόμου για τα εξοπλιστικά με στόχο την Τουρκία».

Στο δελτίο ειδήσεων του Haber Global αναφέρθηκε: «Mετά τις ΗΠΑ και την Γαλλία τώρα και η Γερμανία εξοπλίζει την Ελλάδα. Ο στρατός της Γερμανίας θα παραχωρήσει στην Ελλάδα 40 τεθωρακισμένα οχήματα. Η Ελλάδα  έχει μπει σε αγώνα δρόμου για να εξοπλιστεί εναντίον της Τουρκίας και οι χώρες του ΝΑΤΟ συσσωρεύουν τις δυνάμεις τους εκεί.  

Τα τεθωρακισμενα οχήματα που παραχώρησαν οι ΗΠΑ εγκαταστάθηκαν στα νησιά του Αιγαίου που αμφισβητείται το καθεστώς τους. Στην Αλεξανδρούπολη που βρίσκεται σε απόσταση 45 χιλιομέτρων απο την Τουρκία χτίστηκε βάση των ΗΠΑ. Η Γαλλία πούλησε μαχητικά Rafale και τώρα ήρθε η σειρά της Γερμανίας».

Πηγή: skai.gr