Ο Σάντσεθ ξεκινά τον εκλογικό κύκλο απευθυνόμενος στις ανησυχίες των πολιτών


Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ξεκίνησε τη Δευτέρα (5 Σεπτεμβρίου) μια μακρά πολιτική εκστρατεία απαντώντας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην επίσημη έδρα της αριστερής κυβέρνησης, σε ερωτήσεις απλών πολιτών που ανησυχούν για τις επιπτώσεις της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας και το βαρύ τίμημά της στην καθημερινή ζωή.

Τον Μάιο του 2023, η Ισπανία θα πραγματοποιήσει δημοτικές εκλογές, οι οποίες θεωρούνται το πρώτο τεστ για την κυβερνητική συμμαχία του Σάντσεθ με το αριστερό κόμμα Unidas Podemos. Μετά από αυτό, τα κόμματα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις γενικές εκλογές που έχουν οριστεί για τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους.

Στο παλάτι Moncloa -έδρα της προοδευτικής εκτελεστικής εξουσίας της Ισπανίας- ο Σάντσεθ εξήγησε σε μια μειωμένη ομάδα πολιτών ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για την ανακούφιση της κατάστασης των πιο ευάλωτων, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Υπερασπίστηκε επίσης την εφαρμογή της «χρήσιμης πολιτικής» και του «γενικού συμφέροντος» έναντι των «ιδιαίτερων και μειοψηφικών» συμφερόντων ορισμένων οικονομικών δυνάμεων, τόνισε χωρίς να δώσει ονόματα, αλλά με έμμεση αναφορά στους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους.

Ο Σάντσεθ εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες περιστοιχισμένος από πενήντα πολίτες που επιλέχθηκαν μεταξύ των περισσότερων από 250.000 που είχαν προηγουμένως υποβάλει αίτηση συμμετοχής στην εκδήλωση.

Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες, όπως η Αλμουντένα, οικιακή βοηθός από το Tomelloso (Ciudad Real, κεντρική Ισπανία), η οποία διεκδίκησε το δικαίωμα στην ανεργία και καλύτερες συνθήκες εργασίας για τον κλάδο.

Το αίτημά της βρήκε αμέσως ανταπόκριση από τον Ισπανό πρωθυπουργό, ο οποίος υποσχέθηκε να εγκρίνει την Τρίτη (6 Σεπτεμβρίου) μια ειδική επιδότηση για τις οικιακές βοηθούς, βάζοντας τέλος σε «μια απολύτως απαράδεκτη κατάσταση», δήλωσε ο Σάντσεθ.

Η Ναϊάρα, μια 18χρονη μαθήτρια λυκείου από τη Rivas Vaciamadrid (Μαδρίτη), εξέφρασε τις ανησυχίες της για την κλιματική αλλαγή, όπως και η Μιρέια, μια 20χρονη φοιτήτρια νομικής από τη Santa Coloma de Gramanet (Βαρκελώνη), η οποία τόνισε επίσης την ανάγκη να αγωνιστούν για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Ινές, συνταξιούχος δασκάλα από την Κόρδοβα, ζήτησε από τον Σάντσεθ «ασφάλεια» και «δίκαιη πληρωμή» των συντάξεων σε «δύσκολους» καιρούς, με τις τιμές της ενέργειας να αυξάνονται «κάθε μέρα», γεγονός που, όπως είπε, «επιδεινώνει τα προβλήματα των ηλικιωμένων».

«Η επιλογή προϋποθέτει επίσης ότι εμείς (οι πολιτικοί) τοποθετούμαστε στο πλευρό της εργαζόμενης μεσαίας τάξης, που αποτελεί το 95% της κοινωνίας μας, και υπερασπιζόμαστε το γενικό συμφέρον έναντι των ιδιαίτερων και μειοψηφικών συμφερόντων, όσο ισχυρά και αν είναι αυτά», τόνισε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός.

Και για τις δύο προεκλογικές εκστρατείες (δημοτικές και γενικές), το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) επέλεξε το σύνθημα «El Gobierno de la Gente» («Η κυβέρνηση του λαού»), ένα πολιτικό μήνυμα που ενισχύεται από ένα νέο που παρουσίασε τη Δευτέρα (5 Σεπτεμβρίου) η ισπανική εκτελεστική εξουσία: «Gobernamos contigo» («Κυβερνούμε μαζί σου»).

Πηγή: euractiv.gr