Η κρίση του σλοβακικού συνασπισμού κορυφώνεται με κυβέρνηση μειοψηφίας


Αφού ο υπουργός Οικονομικών Igor Matovič αρνήθηκε να παραδώσει την έδρα του, το κόμμα του είναι τώρα επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Εάν αποτύχει, οι πρώτες πρόωρες εκλογές στη Σλοβακία θα μπορούσαν να δώσουν την εξουσία σε κόμματα που κατηγορούνται για διαφθορά, τα οποία έχει ορκιστεί να νικήσει.

Το κόμμα SaS έχει πλέον αποχωρήσει από την κυβέρνηση της Σλοβακίας μετά από δίμηνο τελεσίγραφο που ζήτησε από τον Matovič να αποχωρήσει. Η κίνηση αυτή έγινε αφού προώθησε ένα πακέτο οικογενειακών παροχών, κόστους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, το οποίο επικρίθηκε ως μη συστηματικό και ψηφίστηκε σε συνεργασία με ένα φασιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης. Το πρώην πλέον κόμμα συνασπισμού είχε ήδη ανατρέψει τον Matovič πέρυσι από τη θέση του πρωθυπουργού, αφού εξέπληξε τη χώρα με την παραγγελία ρωσικών εμβολίων Sputnik V.

Τα υπόλοιπα τρία κόμματα του συνασπισμού έχουν τώρα 73 κοινοβουλευτικές έδρες στην καλύτερη περίπτωση, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 76 για να περάσουν νόμους. Ο συνασπισμός σχεδιάζει να βασιστεί στην υποστήριξη της αντιπολίτευσης, είτε μειώνοντας την απαρτία με τη μη συμμετοχή στις συνεδριάσεις, είτε ψηφίζοντας υπέρ των νόμων τους.

Ο Matovič αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη θέση του για δεύτερη φορά, παρόλο που παραμένει ο λιγότερο δημοφιλής πολιτικός στη Σλοβακία, καθώς τα οργισμένα καμώματά του του απέφεραν ποσοστό αποδοκιμασίας 88%. Ισχυρίζεται ότι το τελεσίγραφο ήταν παράλογο και κατηγόρησε τον ηγέτη του SaS Richard Sulik ότι βοήθησε τη «μαφία» να επιστρέψει.

Εάν ο Heger δεν μπορέσει να βρει αρκετή πολιτική υποστήριξη για την κυβέρνησή του και 76 βουλευτές δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, η Σλοβακία θα μπορούσε να δει τις πρώτες πρόωρες εκλογές της. Στις δημοσκοπήσεις προηγούνται επί του παρόντος νυν και πρώην μέλη του κόμματος Smer, οι κυβερνήσεις του οποίου αμαυρώθηκαν από σκάνδαλα διαφθοράς και ο Matovič ορκίστηκε να νικήσει.

Το SaS έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτό να ψηφίσει ορισμένα από τα σχέδια του συνασπισμού, ιδίως εκείνα που επιδιώκουν να βοηθήσουν τους πολίτες να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, κάτι που αποτελούσε την πλατφόρμα του Richard Sulík, του απερχόμενου υπουργού Οικονομίας και ηγέτη του SaS. Ο Heger δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τους διαδόχους των τεσσάρων υπουργών του SaS, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία.

Πηγή: euractiv.gr