Ένα νοερό «ταξίδι» στον χρόνο και την πλούσια ιστορία της Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να κάνουν, το μεσημέρι, ο βασιλιάς Γουλιέλμος – Αλέξανδρος (Willem-Alexander) της Ολλανδίας και η σύζυγός του Μάξιμα (Máxima), που πραγματοποιούν από το πρωί επίσκεψη στην πόλη.

Με τη θερμοκρασία να θυμίζει περισσότερο …καλοκαίρι παρά αρχές Νοεμβρίου, ο βασιλιάς Γουλιέλμος – Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μάξιμα δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους για τη Θεσσαλονίκη, την οποία επισκέπτονται για πρώτη φορά, λέγοντας πως είναι μια πολύ όμορφη πόλη, ενώ σχολίασαν και τον πολύ καλό καιρό.

Καθ’ όλη τη διαδρομή από τον Άγιο Δημήτριο ώς την πλατεία Αριστοτέλους, πολλοί ήταν οι περαστικοί που βλέποντας το βασιλικό ζεύγος και τη συνοδεία του θέλησαν να μάθουν ποιοι είναι, ενώ άλλοι ήταν ήδη ενημερωμένοι, όπως μια ομάδα μικρών μαθητών που καθώς τους είδαν να κατεβαίνουν από τον Άγιο Δημήτριο προς τη Ρωμαϊκή Αγορά άρχισαν να χαιρετούν και να ρωτούν «ποια είναι η βασίλισσα».

Διαβάστε ακόμα: Επισκέψεις του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας σε σχολεία και δομές ασυνόδευτων παιδιών

Ακολουθώντας μια διαδρομή σε κάθετο άξονα, από τον Άγιο Δημήτριο ώς την πλατεία Αριστοτέλους, το βασιλικό ζεύγος επισκέφθηκε μνημεία που είναι συνυφασμένα με την ιστορία της πόλης, προτού καταλήξει στην παραλία για μια σύντομη ποδηλατάδα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.

ζευγος Ολλανδια

 Αφετηρία του ιστορικού περιπάτου του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, στην ομώνυμη κεντρική οδό της πόλης, όπου η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Ελισάβετ Τσιγαρίδα τους ξενάγησε στο εξαιρετικής σημασίας παλαιοχριστιανικό μνημείο, ενώ οι ιερείς του ναού τους δώρισαν μια εικόνα του πολιούχου Αγίου Δημητρίου.

 Κατηφορίζοντας από τον Άγιο Δημήτριο, επόμενη στάση της ξενάγησης ήταν η φημισμένη Ρωμαϊκή Αγορά. 

ζευγος Ολλανδια

Αμέσως μετά, σταμάτησαν σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα μνημεία της πόλης, το Μπέη Χαμάμ, στην οδό Εγνατία, στο ύψος της Αριστοτέλους. Χτισμένο το 1444, με εντολή του σουλτάνου Μουράτ Β’, το Μπέη Χαμάμ, το μεγαλύτερο λουτρό που σώζεται στην Ελλάδα, εντυπωσίασε το βασιλικό ζεύγος, όπως εξηγούσε λίγο αργότερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσιγαρίδα.

«Φάνηκαν να γνωρίζουν καλά την ιστορία της Ελλάδας και εντυπωσιάστηκαν πολύ από το Μπέη Χαμάμ, αλλά και από τα ψηφιδωτά του Αγίου Δημητρίου που είναι μοναδικά και φυσικά τη Ρωμαϊκή Αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ζευγος Ολλανδια

Διασχίζοντας στη συνέχεια την Αριστοτέλους, έφτασαν στο ύψος του Αγάλματος του Αριστοτέλη, ενώ στη διάρκεια της διαδρομής είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την ξεναγό Ράνια Πεχλιβανίδου για το εβραϊκό -και όχι μόνο- κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

 Στην πλατεία Αριστοτέλους, τελευταίο σταθμό της διαδρομής, τούς υποδέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και προτού οι τρεις τους επιβιβαστούν σε ποδήλατο για να διασχίσουν το παραλιακό μέτωπο ώς τον Λευκό Πύργο, τους μίλησε για την ιστορία 23 αιώνων της πόλης, για τον Αριστοτέλη και την ιστορικότητα της πλατείας. 

Με αφορμή τη βόλτα με ποδήλατα που θα έκαναν λίγα λεπτά αργότερα, τούς εξήγησε πως η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με πολλούς φοιτητές αλλά και επίπεδη, δυο στοιχεία που ευνοούν τη χρήση του ποδηλάτου, την οποία και προωθεί ο Δήμος στο πλαίσιο της μικροκινητικότητας.

ζευγος Ολλανδια

Η Θεσσαλονίκη έχει το ιδανικό μέγεθος και τους ιδανικούς ανθρώπους για να πετύχει, ανέφερε ο κ. Ζέρβας, ο οποίος ενημέρωσε τον βασιλιά της Ολλανδίας και τη σύζυγό του για τις συνεργασίες που προωθεί ο Δήμος ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, ενώ τους πρόσφερε και φιάλες κρασιού «Γοργόνα», που παράγεται από τα σταφύλια του αστικού αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Πηγή: skai.gr