Ουρές σχηματίζουν οι απεγνωσμένοι κάτοικοι του Κιέβου προκειμένου να γεμίσουν μερικά μπουκάλια με νερό καθώς η ουκρανική πρωτεύουσα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση τις τελευταίες ώρες λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών.

Κίεβο

Άμαχοι και παιδιά με την απελπισία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους αναζητούν τα λιγοστά σημεία όπου η υδροδότηση λειτουργεί.

Πλέον, οι κάτοικοι του Κιέβου όχι μόνο αναγκάζονται να ζούν στο σκοτάδι λόγω των προβλημάτων στις ενεργειακές υποδομές αλλά τώρα καλούνται να επιβιώσουν με λιγοστό ή και καθόλου νερού καθώς η Ρωσία στοχεύει σε εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των πολιτών προκαλώντας ανθρωπιστική κρίση.

Σε νέα του ενημέρωση νωρίς το βράδυ ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλιο Κλίτσο ανέφερε ότι το 40% των πολιτών στο Κίεβο συνεχίζει να παραμένει χωρίς νερό και 270.000 σπίτια είναι βυθισμένα στο σκοτάδι. 

Από τις νέες ρωσικές επιθέσεις,δεκατρείς άνθρωποι τραυματίστηκαν σε εθνικό επίπεδο, όπως αναφέρει η ουκρανική πλευρά. 

Κίεβο

Η Μόσχα σχολιάζοντας τις επιθέσεις ανέφερε ότι τα πλήγματα στόχευαν ουκρανικά στρατιωτικά συστήματα ελέγχου και ενέργειας και ότι όλοι οι στόχοι χτυπήθηκαν. Από την πλευρά της η ουκρανική πολεμική αεροπορία αναφέρει ότι εκτοξεύθηκαν 55 πύραυλοι εκ των οποίων κατέρριψε τους 45.

Χάρτης με τις σημερινές ρωσικές επιθέσεις σε ζωτικές υποδομές, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση

Χάρτης

Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση έχουν ξεκινήσει εδώ και βδομάδες για τους πολίτες της Ουκρανίας οι οποίοι έχουν ήδη κληθεί να μειώσουν την ήδη «εξαιρετικά περιορισμένη» κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμρ Ζελένσκι. 

Στο Κίεβο, επικρατεί συσκότισε στους δρόμους ενώ τα τρόλεϊ αντικαταστάθηκαν με συμβατικά λεωφορεία.

Κίεβο

Εκτός από την πρωτεύουσα, άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις νέες ρωσικές επιδρομές είναι το Λβιβ, το Ντνιπροπετρόβσκ, το Χάρκοβο και η Ζαπορίζια.

Συνολικά, 18 εγκαταστάσεις – οι περισσότερες από τις οποίες παράγουν ενέργεια – χτυπήθηκαν από πυραύλους και drones σε 10 περιοχές, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Μάλιστα, ένας από τους πύραυλους που αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα της Ουκρανίας προσγειώθηκε σε μια συνοριακή πόλη της Μολδαβίας, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια αλλά όχι θύματα, σύμφωνα με τις αρχές της γειτονικής χώρας.

Τα νέα αυτά ρωσικά πλήγματα έρχονται λίγες μόνο ώρες αφότου η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για επίθεση με drone στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας το Σαββατοκύριακο που είχε ως αποτέλεσμα να ανακοινώσει η Μόσχα την αποχώρησή της από τη συμφωνία για τα σιτηρά.

Πηγή: skai.gr